Actueel

Actueel

In deze editie van ‘Dries wil weten...’: Het Pinkstertoernooi

Zaterdag 10 april 2021

Publicatie Trots Sint Tunnis
Door Judith Driessen

Wat is een dorp zonder verenigingen? Een organisatie die meestal gerund wordt door vrijwilligers, waar leden hun hobby of sport kunnen uitvoeren, samen met anderen of alleen. Sint Tunnis kent veel verenigingen. Grote maar ook wat kleinere verenigingen, wellicht zelfs verenigingen waar u het bestaan niet eens van kende. Daarom gaat Judith Driessen elke maand op pad voor de rubriek ‘Dries wil weten...’ waarin in elke uitgave van Trots Sint Tunnis een vereniging voor het voetlicht wordt gebracht.

In deze editie van ‘Dries wil weten...’:
Het Pinkstertoernooi

De dorpsraad gaf de pen door aan het Stichting Internationaal Pinkstertoernooi, dus zit ik aan tafel met Bas Bastiaans en Eugène Linders.

Hoe is het Pinkstertoernooi ontstaan?
“Ruim 60 jaar geleden, bij de oprichting van Activia, hadden leden contacten met buitenlandse volleyballers. Zo ontstond het idee om aan het einde van het volleybalseizoen een internationaal toernooi te organiseren. In eerste instantie door het Activiabestuur, maar gezien de flinke organisatie werd er al snel een aparte groep verantwoordelijk. Het toernooi werd snel een geliefd toernooi, voor zowel dames- als herenteams, ook uit het buitenland. Gezien de grote en de internationale bekendheid, werd het het enige toernooi met de titel Nederlands Kampioenschap op Gras.”

Was dit een toernooi waar elk team zich voor kon aanmelden?
“Nee,” zegt Bas lachend, “we stonden bekend als een hoog niveau toernooi. Derde tot en met eerste divisie en eredivisie op internationaal niveau. We speelden op zaterdag de kwalificatiewedstrijden en op zondag en maandag het hoofdtoernooi. De organisatie hiervan vroeg veel tijd, dus werd besloten een aparte stichting op te richten voor het Pinkstertoernooi. Met een eigen bestuur, maar uiteraard nog in samenwerking met Activia”.

Dus een groot toernooi van hoog niveau?
“In die tijd logeerden spelers in het hele Land van Cuijk in gastgezinnen en op campings. De gemeente organiseerde een kermis, wijzelf organiseerden ‘s avonds in de Remmensberg een Pinksterparty. Ook om deze gezelligheid stonden we en staan we bekend. We merkten de laatste jaren dat de aanmeldingen voor het toernooi minder werden. Beachvolleybal werd steeds populairder in Nederland en internationaal werd de animo voor het toernooi minder. Na 51 edities achter de Remmensberg konden we gelukkig terecht op ‘De Laan’ bij DSV. Dit had voor ons een positief effect want zo kregen we meer capaciteit voor de feesten”, vertelt Eugène.

Dus jullie werken ook samen met andere verenigingen in het dorp?
“Zeker weten,” zegt Eugène. “Het hele jaar zijn we bezig met de voorbereidingen. Een week voordat het toernooi begint, beginnen we met de leidingen, de tent opbouwen en velden klaar leggen. Vooraf, tijdens en na afloop krijgen we hulp van vrijwilligers van onder andere Activia, DSV, Sint Cecilia en Team Tim. De verenigingen ontvangen een vergoeding voor hun inzet. Het Pinkstertoernooibestuur bestaat uit 7 mensen, met allemaal een eigen taak, die soms samen meer dan 100 vrijwilligers aansturen. De technische dienst bestaat uit 24 mensen, een drijvende kracht van het toernooi. Sinds enkele jaren wordt op de maandag het Tobtoernooi georganiseerd. Dit gezellige, ludieke toernooi wordt helemaal georganiseerd door een club enthousiaste dames.”

Wat moeten we nog weten?
“De mensen die betrokken zijn bij de organisatie van het toernooi hebben een hart hiervoor. Het voor elkaar klaar staan, elkaar aanvoelen, et cetera. Wij weten dat we dit alleen samen kunnen doen. Dat het ons steeds weer lukt met zijn allen, maakt ons ontzettend trots. Zonder de kracht en inzet van alle vrijwilligers kan een Pinkstertoernooi niet bestaan.”

Aan wie geven jullie de pen door?
“Wij worden enthousiast van de jongere generatie die de handen ineenslaat om ook iets te organiseren voor de gemeenschap. Daarom geven wij de pen door aan de mannen van de ‘Brouwplaats’.”

Pinkstertoernooi, onder mijn vriendinnen noemen we het altijd de traditie, maar het is ook een reünie van oude bekenden, met het hele dorp in een tent. Mooi om te horen dat ook deze vereniging samenwerking zo hoog in het vaandel heeft staan.

Contactgegevens Pinkstertoernooi
www.pinkstertoernooi.nl | info@pinkstertoernooi.nl 

Terug naar nieuwsoverzicht